Lönspinning/lönkardning


Hösten -23 och våren -24 är fullbokade för lönspinn och lönkardning. Vi återkommer när vi öppnar kön för nya bokningar.


Gotlands spinneri erbjuder tjänsten att tillverka garn eller kardflor av ull som du som kund lämnar in, så kallad lönspinning eller lönkardning. Vi tar emot ull från flertalet fårraser och även andra djurfibrer. Vi lönkardar till kardflor som blir ca 75X200 cm tjocklek på floren lite utifrån önskemål. Vi lönspinner ull till tvåtrådiga garner. Minsta mängd vi tar emot för spinning är 10 kg sorterad tvättad ull (ca 13 kg sorterad otvättad ull)/produkt. Önskar olika nyanser eller garnsorter blir det alltså 10 kg sorterad ull/produkt. För endast kardning går det bra med mindre mängd men det tillkommer då en extra avgift.

Ullkriterier för bokning av lönspinning/lönkardning

För att vi ska kunna spinna er ull behöver den uppfylla vissa kriterier. Vi tittar bland annat på följande: fibrernas längd, fibrernas struktur, mängden bottenull och skräpfrihet. Oftast brukar vi vilja ha ett  prov på ullen du tänkt använda för att kunna avgöra om det kan blir ett bra resultat med våra maskiner.

Välkommen att kontakta spinneriet för att boka lönspinning/lönkardning samt prisuppgifter.

Ulltvättning innan kardning och spinning

Ullen behöver vara tvättad innan vi kan köra den i maskinerna och för ett bra resultat får ullen inte vara för hårt tvättad. Vi samarbetar med ett litet tvätteri på Gotland som tvättar ullen på ett sätt som passar våra maskiner. Vill du få din ull tvättad så hjälper vi till att förmedla den kontakten. Vill du tvätta ullen själv, så behöver du rådgör med oss på spinneriet.

Kontaktuppgifter

e-mail: [email protected]

Tel: 0498-488250

Adress: Gotlands Spinneri

Fardhem Sandarve 712

623 52 Hemse